ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Ιανουαρίου 21, 2018



 "Ας μη διδάσκουμε στα παιδιά μόνο πώς να μετράνε. Ας τα διδάξουμε τί μετράει περισσότερο."

Ως γονείς, καθημερινά ασχολούμαστε με ό,τι αφορά την υγιή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Προσπαθούμε να τους δώσουμε τα καλύτερα κομμάτια μας και, είναι αλήθεια, πως ίσως αναλώνουμε πολύτιμο χρόνο σε πράγματα δευτερεύουσας σημασίας, κλέβοντας χώρο απ' όλες τις σημαντικές αξίες, που έχουν μια μοναδική δύναμη και φωτίζουν τις ζωές των ανθρώπων: μικρών και μεγάλων.

Και είναι ώρα πια γι' αυτές:


Ας μάθουμε στα παιδιά μας να παίζουν και να συμπεριφέρονται σαν παιδιά.

Ας τα διδάξουμε τις αληθινές αξίες της ζωής, την ειλικρίνεια, την υπομονή και την επιμονή σε όλα αυτά που πιστεύουν.

Ας τους μάθουμε να φέρονται με σεβασμό σε  ό,τι υπάρχει γύρω τους, ξεκινώντας από τους ανθρώπους, αλλά τονίζοντας, επίσης, την αναγκαιότητα του σεβασμού προς τη φύση, τα ζώα, τα πράγματα...

Ας τους μιλήσουμε για τη δύναμη της συγχώρεσης και πόσο σπουδαίο πράγμα είναι να παραδέχεται κανείς ότι έσφαλε.

Ας σταματήσουμε να τα φωνάζουμε και ας τους δείξουμε πως ο διάλογος λύνει τις περισσότερες φορές όλα τα προβλήματα, ενώ γεννά και νέες ιδέες.

Ας τους δείξουμε το δρόμο, ώστε να καλλιεργήσουν τα δικά τους κίνητρα, να πλάσουν όνειρα, να παλεύουν να τα υλοποιήσουν και να επιθυμούν την πρόοδο, χωρίς να νιώθουν κενοί και άπληστοι.

Ας τους μάθουμε να οραματίζονται, χωρίς να είναι ματαιόδοξοι ή αλαζόνες και να πιστεύουν στον εαυτό τους, χωρίς να περιμένουν να τους πιστέψει κάποιος άλλος.

Ας διδάξουμε στους γιους μας πως και οι άντρες κλαίνε, γιατί είναι θνητά όντα και να τους υπενθυμίζουμε πόσο όμορφο είναι να συμπεριφέρεσαι ξεχωριστά σε μία κοπέλα.

Ας διδάξουμε στις κόρες μας κάτι παραπάνω από το να είναι απλά όμορφες και χαριτωμένες πριγκίπισσες. Κανένα άδειο κουτί δεν έχει αξία, όσο ευφάνταστο κι αν είναι το περιτύλιγμα.


Ας τους μάθουμε να μην υποτιμούν τις ικανότητες των άλλων, με το να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και προσήλωση.

Ας μάθουμε στα παιδιά μας να μη φοβούνται την αποτυχία, να ρισκάρουν, για να δουν τους στόχους τους να υλοποιούνται και κάθε φορά που πέφτουν, να σηκώνονται ακόμη πιο δυνατοί.

Ας τους μιλήσουμε για τη ζωή, που δεν είναι μόνο άσπρο και μαύρο, μα, για να δουν τις λιακάδες της, θα περάσουν κι από καταιγίδες.

Ας τους μιλήσουμε λιγότερο με λόγια και ας αφήσουμε τις πράξεις μας να γίνουν οδηγοί όλων αυτών των μηνυμάτων που θέλουμε να τους περάσουμε. Ας κάνουμε περισσότερες καλές πράξεις, διδάσκοντας τη σημασία της καλοσύνης και της βοήθειας προς τους άλλους, που τόσο έχει εκλείψει στις μέρες μας.

Ας μεγαλώσουμε παιδιά με πνεύμα καθαρό και ανοιχτό, κρατώντας το αμόλυντο από στερεότυπα και αντίθετο προς τις ρατσιστικές αντιλήψεις.

Ας τους διδάξουμε την ανιδιοτέλεια και το πόσο γεμάτος μπορεί να νιώσει κανείς, όταν έχει μάθει να δίνει, χωρίς να περιμένει κάτι σε αντάλλαγμα.

Ας τα αφήσουμε να χορτάσουν την παιδική τους ηλικία και ας μη βιαζόμαστε να τα "μεγαλώσουμε", γιατί παιδί γίνεσαι μία μόνο φορά.

Ας τους μιλήσουμε για την αγάπη, για τη δύναμή της να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, να εκμηδενίζει αποστάσεις και να γίνεται το πιο γλυκό βάλσαμο στην  ψυχή τους.

Ας τους την χαρίσουμε απλόχερα, δυνατά και χωρίς φραγμούς, γιατί η αγάπη είναι η μόνη έννοια που δεν οριοθετείται.


                                                                                                                                          Περσεφόνη

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts

Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *