ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ

Φεβρουαρίου 04, 2018



Τα παιδιά από πολύ μικρά δέχονται αμέτρητα ερεθίσματα από το περιβάλλον που τα πλαισιώνει και έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον κόσμο, μεγαλώνοντας και παίζοντας σ' ένα προσεκτικά δομημένο μέρος γι' αυτά. Απ' όλους τους τύπους δωματίων, το παιδικό δωμάτιο που βασίζεται στο μοντεσσοριανό σύστημα, είναι το πιο μελετημένο και χαρακτηριστικό παιδικό δωμάτιο, που από τη μία παρέχει στο παιδί κάθε ηλικίας ό,τι του χρειάζεται για να το ψυχαγωγήσει και από την άλλη το βοηθάει να αυτονομηθεί και να αυτοεξυπηρετείται σταδιακά.




Το κρεβάτι στο πάτωμα

Σύμφωνα με τη μέθοδο Montessori το παιδί πρέπει να μπορεί να κυκλοφορεί ανεξάρτητα στο δωμάτιό του και να έχει τη δυνατότητα να ξαπλώνει ή να κατέβει από το κρεβάτι του, όποτε το επιθυμήσει, χωρίς να χρειάζεται τη δική μας βοήθεια σε αυτό. Συνεπώς, ένα τέτοιο κρεβάτι χαρίζει στο παιδί ελευθερία κινήσεων και βοηθάει στην αυτοεξυπηρέτησή του. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσει κανείς ακριβά κρεβάτια, καθώς μπορεί κάλλιστα να κάνει μία DIY κατασκευή, τοποθετώντας ένα στρώμα στο πάτωμα και διακοσμώντας το με εύκολα υλικά.


Λιτή διακόσμηση

Η θεωρία Μοντεσσόρι υποστηρίζει πως όσα λιγότερα περιέχει ένα δωμάτιο, τόσο το καλύτερο. Ακόμη, είναι καλό το δωμάτιο να μην είναι παραγεμισμένο με παιχνίδια, καθώς αυτό αποπροσανατολίζει το παιδί και αντί να επιλέξει κάτι, μπορεί απλά να φύγει. Το περιβάλλον πρέπει να είναι οργανωμένο, καθαρό και όμορφο, με τα παιχνίδια ταξινομημένα ανάλογα με το είδος τους, τα οποία είναι καλό να αλλάζουν ανά 15 ημέρες. Τα βιβλία θα πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλά ράφια, που μπορεί να τα προσεγγίσει και δε θα πρέπει να είναι πολλά. Εξίσου σημαντική είναι και η ντουλάπα του παιδιού, όπου τα παιδιά είναι καλό να έχουν πρόσβαση, έστω με περιορισμένες επιλογές, ώστε να επιτρέπουν στο παιδί να επιλέξει τα ρούχα του.


Εύκολη πρόσβαση στα πράγματά του

Αν θέλουμε να μάθουμε στο παιδί να λειτουργεί ανεξάρτητα στον δικό του χώρο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι ένας χώρος προσβάσιμος για αυτό. Χαμηλές βιβλιοθήκες, πίνακες ζωγραφικής στο ύψος τους και παιχνίδια που δεν κρύβονται σε κουτιά ή σε ντουλάπες είναι μερικά από τα απαραίτητα συστατικά.


Ένας καθρέφτης στα μέτρα τους

Πριν σκεφτείτε τον κίνδυνο που διατρέχουν, ενημερωθείτε και αγοράστε καθρέπτες από ειδικό πλαστικό. Στα παιδιά αρέσει να παρατηρούν το είδωλό τους και να εξερευνούν τον εαυτό τους και το σώμα τους. Ένας καθρέπτης τοποθετημένος πάνω από το κρεβάτι, σε οριζόντια θέση είναι η καλύτερη λύση.

Σχετικά με την Μαρία Μοντεσσόρι

Γεννήθηκε το 1870 στην Ιταλία, σπούδασε Ιατρική και στη συνέχεια Παιδαγωγικά, Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιταλία. Βάση του συστήματός της είναι η βαθιά εμπιστοσύνη στο παιδί και ο σεβασμός στις ικανότητές του να αναπτυχθεί από μόνο του.Ανεξαρτησία, ελευθερία με όρια και σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του και εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε αρκετά σχολεία.

Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες σχετικές εικόνες















You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Πολύ ωραίες ιδέες! Ανακαινίζω το υπνοδωμάτιο μου και φτιάχνω το παιδικό δωμάτιο και ψάχνω ωραίες και δημιουργικές προτάσεις! Παρήγγειλα και μία πολύ ωραία πολυθρόνα από εδώ https://e-metaxakis.com/esoterikos-horos/polythrones αλλά δεν είμαι σίγουρη που θα την βάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Popular Posts

Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *